A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

101. Identify the correct translation into logical notation of the following assertion.

"Some boys in the class are taller than all the girls"

Note : taller(x,y) is true if x is taller than y.
a. (∃x) (boy(x) → (∀y) (girl(y) ∧ taller(x,y)))
b. (∃x) (boy(x) ∧ (∀y) (girl(y) ∧ taller(x,y)))
c. (∃x) (boy(x) → (∀y) (girl(y) → taller(x,y)))
d. (∃x) (boy(x) ∧ (∀y) (girl(y) → taller(x,y)))
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).(∃x) (boy(x) ∧ (∀y) (girl(y) → taller(x,y)))

102. If a fair coin is tossed four times. What is the probability that two heads and two tails will result?
a. 3/8
b. 1/2
c. 5/8
d. 2/4
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).3/8

103. The number of different n × n symmetric matrices with each element being either 0 or 1 is:
(Note: power(2, x) is same as 2x)
a. power(2, n)
b. power(2, n^2)
c. power(2, (n^2 + n)/2)
d. power(2, (n^2 - n)/2)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).power(2, (n^2 + n)/2)

104. Let A, B, C, D be n × n matrices, each with non-­zero determinant. If ABCD = 1, then B-1 is
a. D^-1C^-1A^-1
b. CDA
c. ADC
d. Does not necessarily exist
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).CDA

105. What is the result of evaluating the following two expressions using three-digit floating point arithmetic with rounding?

(113. + -111.) + 7.51
113. + (-111. + 7.51)
a. 9.51 and 10.0 respectively
b. 10.0 and 9.51 respectively
c. 9.51 and 9.51 respectively
d. 10.0 and 10.0 respectively
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).9.51 and 10.0 respectively

106. The tightest lower bound on the number of comparisons, in the worst case, for comparison-based sorting is of the order of
a. n
b. n^2
c. n log n
d. n log2 n
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).n log n

107. The problems 3-SAT and 2-SAT are
a. both in P
b. both NP-complete
c. NP-complete and in P respectively
d. undecidable and NP-complete respectively
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).NP-complete and in P respectively

108. The following propositional statement is

(P → (Q v R)) → ((P ^ Q) → R)
a. satisfiable but not valid
b. valid
c. a contradiction
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).satisfiable but not valid

109. How many solutions does the following system of linear equations have ?

-x + 5y = -1
x - y = 2
x + 3y = 3
a. infinitely many
b. two distinct solutions
c. unique
d. none of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).unique

110. An examination paper has 150 multiple-choice questions of one mark each, with each question having four choices. Each incorrect answer fetches -0.25 mark. Suppose 1000 students choose all their answers randomly with uniform probability. The sum total of the expected marks obtained by all these students is:
a. 0
b. 2550
c. 7525
d. 9375
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).9375