A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

61. Identify the operator that is NOT used with pointers
a. ->
b. &
c. *
d. >>
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).>>

62. Consider the following statements
char *ptr;
ptr = “hello”;
cout << *ptr;
What will be printed?
a. first letter
b. entire string
c. it is a syntax error
d. last letter
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).first letter

63. In which case is it mandatory to provide a destructor in a class?
a. Almost in every class
b. Class for which two or more than two objects will be created
c. Class for which copy constructor is defined
d. Class whose objects will be created dynamically
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Class whose objects will be created dynamically

64. The members of a class, by default, are
a. public
b. protected
c. private
d. mandatory to specify
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).private

65. Given a class named Book, which of the following is not a valid constructor?
a. Book ( ) { }
b. Book ( Book b) { }
c. Book ( Book &b) { }
d. Book (char* author, char* title) { }
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Book ( Book b) { }

66. Which of the statements is true in a protected derivation of a derived class from a base class?
a. Private members of the base class become protected members of the derived class
b. Protected members of the base class become public members of the derived class
c. Public members of the base class become protected members of the derived class
d. Protected derivation does not affect private and protected members of the derived class
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Public members of the base class become protected members of the derived class

67. Which of the following statements is NOT valid about operator overloading?
a. Only existing operators can be overloaded
b. Overloaded operator must have at least one operand of its class type
c. The overloaded operators follow the syntax rules of the original operator
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).none of the above

68. Exception handling is targeted at
a. Run-time error
b. Compile time error
c. Logical error
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Run-time error

69. A pointer to the base class can hold address of
a. only base class object
b. only derived class object
c. base class object as well as derived class object
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c). base class object as well as derived class object

70. Function templates can accept
a. any type of parameters
b. only one parameter
c. only parameters of the basic type
d. only parameters of the derived type
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).only parameters of the basic type