A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. Each data item in a record may be a group item composed of sub-items; those items which are indecomposable are called
a. elementary items
b. atoms
c. scalars
d. all of above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).all of above

12. The difference between linear array and a record is
a. An array is suitable for homogeneous data but hte data items in a record may have different data type
b. In a record, there may not be a natural ordering in opposed to linear array
c. A record form a hierarchical structure but a lienear array does not
d. All of above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of above

13. Type data abstraction which allows conceptual representation of data in database management system is considered as
a. logical design model
b. data model
c. interface model
d. user friendly model
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).data model

14. Considering abstraction concepts, process of assigning similar entities to similar entity types systematically is called
a. classification
b. instantiation
c. identification
d. exception abstract
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).classification

15. Identification, aggregation and instantiation are abstraction concepts used in
a. intension and extension models
b. classes and nodes models
c. concrete models
d. semantic data models
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).semantic data models

16. Which if the following is/are the levels of implementation of data structure
a. Abstract level
b. Application level
c. Implementation level
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

17. Process of abstraction in which objects and classes are identified with some kind of identifier is classified as
a. classification
b. instantiation
c. identification
d. exception abstract
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).identification

18. The format identifier ‘%i’ is also used for _____ data type?
a. char
b. int
c. float
d. double
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).int

19. Which data type is most suitable for storing a number 65000 in a 32-bit system?
a. short
b. int
c. long
d. double
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).short

20. Which of the following is a User-defined data type?
a. typedef int Boolean;
b. typedef enum {Mon, Tue, Wed, Thu, Fri} Workdays;
c. struct {char name[10], int age};
d. All of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the mentioned

Page 2 of 4