A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

61. The total number of elements that can be stored in a string without increasing its current amount of allocated memory is called its:
a. Size
b. Length
c. Capacity
d. Maximum size
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Capacity

62. A double sub-scripted array declared as int a[ 3 ][ 5 ]; has how many elements?
a. 15
b. 13
c. 10
d. 8
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).15

63. Using square brackets ([]) to retrieve vector elements .............. perform bounds checking; using member function at to retrieve vector elements ................ perform bounds checking.
a. Does not, does not
b. Does not, does
c. Does, does not
d. Does, does
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Does not, does

64. The largest element of an array index is called its .................
a. lower bound
b. range
c. upper bound
d. All of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).upper bound

65. The information about an array that is used in a program will be stored in
a. dope vector
b. system table
c. symbol table
d. activation record
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).dope vector

66. Which of the following expressions accesses the (i,j)th entry of an (m x n) matrix stored in column major form?
a. m x(j -1) + i
b. n x(m-i) + j
c. n x (i -1) + j
d. m x (n-j) + j
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).m x(j -1) + i

67. Sparse matrices have
a. higher dimension
b. many zero entries
c. many non-zero entries
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).many zero entries

68. For a linear search in an array of n elements the time complexity for best, worst and average case are ......., ....... and ........ respectively
a. O(1),O(n) and O(n)
b. O(1), O(n) and O(n/2)
c. O(n), O(1), and O(n/2)
d. O(1), O(n) and (n-1/2)
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).O(1),O(n) and O(n)

69. The expression which accesses the (ij)th entry of am x n matrix stored in column majorform is
a. n x (i-1)+j
b. n x (m-i)+j
c. m x (n-j)+j
d. m x (j-1)+i
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).m x (j-1)+i

70. An object that can be used in accessing another object, is known to be
a. Pointer
b. Arrays
c. Structure
d. Reference
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Pointer