A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

31. What is the simplest form of an array?
a. One- dimensional array
b. Multi- dimensional array
c. Single- dimensional array
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Single- dimensional array

32. What is allocated to the array at compile-time, before the program is executed?
a. Integer
b. Strings
c. Elements
d. Memory
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).Memory

33. The memory address of the first element of an array is contained in the _______.
a. Next array
b. Computer program
c. Name of the array
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Name of the array

34. Each element in an array is associated with a unique subscript value, starting from__________.
a. 1 to size-1
b. 0 to size-1
c. -1 to size-0
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).0 to size-1

35. An array can be initialized in how many ways?
a. Two
b. Three
c. One
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Two

36. Once an array is declared and initialized, various operations, such as,___________can be performed on the array.
a. Traversing and searching
b. Insertion and deletion
c. Sorting and merging
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

37. To perform an operation on an array, the elements of the array need to be accessed. The process of accessing each element of an array is known as__________.
a. Insertion
b. Traversal
c. Both (a) and (b)
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Traversal

38. The process of finding the occurrence of a particular element in an array is known as_______.
a. Linear search
b. Binary search
c. Searching
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Searching

39. A search is said to be successful or unsuccessful depending on whether the data item is_________.
a. Found or not
b. Not Found
c. It is irrelevant
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Found or not

40. The process of adding a new element to an existing array is known as_________.
a. Deletion
b. Insertion
c. Searching
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Insertion

Page 4 of 14