A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

21. If the address of A[1][1] and A[2][1] are 1000 and 1010 respectively and each element occupies 2 bytes then the array has been stored in _________ order.
a. row major
b. column major
c. matix major
d. none of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).row major

22. An adjacency matrix representation of a graph cannot contain information of :
a. nodes
b. edges
c. direction of edges
d. parallel edges
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).parallel edges

23. The extra key inserted at the end of the array is called a,
a. End key
b. Stop key
c. Sentinel
d. Transposition
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Sentinel

24. The largest element of an array index is called its
a. lower bound
b. range
c. upper bound
d. All of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).upper bound

25. An index or subscript is a _________ integer value, which indicates the position of a particular element in the array.
a. Negative
b. Positive
c. Plain
d. Both (a) and (b)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Positive

26. In which language/languages, the smallest subscript value is 1 and the largest subscript value is n.
a. C
b. C++
c. BASIC, PASCAL and FORTRAN
d. Java
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).BASIC, PASCAL and FORTRAN

27. Data elements grouped in an array can be of any basic data type like:
a. Integer
b. Float or character
c. Any user-defined data types
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

28. One of the data types which can be used for storing a list of elements is an________.
a. Integer
b. String
c. Array
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Array

29. A programmer can access a particular element of an array by using one or more_________.
a. Indices
b. Subscripts
c. Single-dimensional array
d. Both (a) and (b)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Both (a) and (b)

30. If more than one subscript is used, an array is known as a__________.
a. One- dimensional array
b. Single dimensional array
c. Multi- dimensional array
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Multi- dimensional array

Page 3 of 14