A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

71. A _____ database does not use pointers or physical links, but instead finds related records by examining the contents of fields.
a. Network
b. Hierarchical
c. Relational
d. Object-Oriented
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Relational

72. A compound key
a. is made up a several pieces of information
b. uniquely identifies an item in a list
c. both (a) and (b)
d. is a combination of each unique key
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).both (a) and (b)

73. If a piece of data is stored in two places in the database, then
a. storage space is wasted
b. changing the data is one spot will cause data inconsistency
c. it can be more easily accessed
d. both (a) and (b)
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).both (a) and (b)

74. A relational database management (RDBM) package manages data in more than one file at once. How does it organize these file? As
a. tables
b. relations
c. tuple
d. both (a) and (b)
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).both (a) and (b)

75. When the primary key is null of the new tuple then the constraint violated is
a. null integrity constraint
b. primary integrity constraint
c. secondary integrity constraint
d. entity integrity constraint
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).entity integrity constraint

76. In formal relational model, the set of indivisible values is called
a. range
b. domain
c. relation
d. tuple
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).domain

77. In relational model terminology, the table is considered as
a. range
b. domain
c. relation
d. tuple
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).relation

78. The key which specifies that two different tuples cannot have the same value is classified as
a. super key
b. simple key
c. parallel key
d. conceptual key
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).super key

79. The format or data type must be specified for
a. table ender
b. entity domain
c. range
d. domain
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).domain

80. In a relation schema, each key of schema having more than one key is classified as
a. candidate key
b. super key
c. simple key
d. parallel key
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).candidate key