A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

31. In the relational models, cardinality is termed as:
a. Number of tuples
b. Number of attributes
c. Number of table
d. Number of constraints
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Number of tuples

32. In a relational model, relations are termed as
a. Tuples
b. Attributes
c. Rows
d. Tables
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Tables

33. A relational database developer refers to a record as
a. a criteria
b. a relation
c. a tuple
d. an attribute
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).a tuple

34. The relational model feature is that there
a. is no need for primary key data
b. is much more data independence than some other database models
c. are explicit relationships among records
d. are tables with many dimensions
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).is much more data independence than some other database models

35. Key to represent relationship between tables is called
a. Primary key
b. Secondary Key
c. Foreign Key
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Foreign Key

36. In a relation
a. Ordering of rows is immaterial
b. No two rows are identical
c. a and b both are true
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).a and b both are true

37. The RDBMS terminology for a row is
a. tuple
b. relation
c. attribute
d. degree
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).tuple

38. Which of the operations constitute a basic set of operations for manipulating relational data?
a. Predicate calculus
b. Relational calculus
c. Relational algebra
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Relational algebra

39. A primary key is combined with a foreign key creates
a. Parent-Child relation ship between the tables that connect them
b. Many to many relationship between the tables that connect them
c. Network model between the tables that connect them
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Parent-Child relation ship between the tables that connect them

40. A primary key if combined with a foreign key creates
a. Parent-Child relationship between the tables that connect them
b. Many to many relationship between the tables that connect them
c. Network model between the tables that connect them
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Parent-Child relationship between the tables that connect them

Page 4 of 12