A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. State true or false: SQL specifies a way of mentioning functional dependencies
a. True
b. False
c. May be
d. Can't say
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).False

2. State true or false: Most current database systems do not support constraints on materialized view
a. True
b. False
c. May be
d. Can't say
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).True

3. Multi valued dependencies are also called as __________
a. Equality generating dependencies
b. Tuple generating dependencies
c. Multi-purpose dependencies
d. None of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Tuple generating dependencies

4. Functional dependencies are sometimes referred to as ________
a. Equality generating dependencies
b. Tuple generating dependencies
c. Multi-purpose dependencies
d. None of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Equality generating dependencies

5. The _______ is a set of all functional and multi values dependencies implied by a set of functional dependencies
a. Star
b. Closure
c. Derivation
d. Evolution
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Closure

6. State true or false: If a relational schema is in _______ NF and A is a subset of R and B is also a subset of R then it is that A is a superkey is a trivial multi values dependency.
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).4

7. Which of the following normal forms does not exist?
a. BCNF
b. PJNF
c. 5NF
d. None of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).None of the mentioned

8. Choose the correct statement regarding superkeys
a. A superkey is an attribute or a group of multiple attributes that can uniquely identify a tuple
b. A superkey is a tuple or a set of multiple tuples that can uniquely identify an attribute
c. Every superkey is a candidate key
d. A superkey is an attribute or a set of attributes that distinguish the relation from other relations
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).A superkey is an attribute or a group of multiple attributes that can uniquely identify a tuple

9. What is an Instance of a Database?
a. The logical design of the database system
b. The entire set of attributes of the Database put together in a single relation
c. The state of the database system at any given point of time
d. The initial values inserted into the Database immediately after its creation
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).The state of the database system at any given point of time

10. What is a foreign key?
a. A foreign key is a primary key of a relation which is an attribute in another relation
b. A foreign key is a superkey of a relation which is an attribute in more than one other relations
c. A foreign key is an attribute of a relation that is a primary key of another relation
d. A foreign key is the primary key of a relation that does not occur anywhere else in the schema
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).A foreign key is an attribute of a relation that is a primary key of another relation

Page 1 of 8