A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

41. Data Models in DBMS are classified into ______ categories.
a. 3
b. 4
c. 5
d. 2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).3

42. Which of the following is example of Object based logical model ?
a. Entity Relationship Model
b. Hierarchical Model
c. Relational Model
d. Network Model
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Entity Relationship Model

43. Entity Relationship model consists of collection of basic objects called _________ and relationship among these objects.
a. functions
b. models
c. entities
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).entities

44. Object which is distinguishable from other objects by specific set of attributes is called as ___________.
a. Classes
b. Entity
c. Attributes
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Entity

45. Association among several entities is called as _____________.
a. Extraction
b. Relationship
c. Combination
d. Association
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Relationship

46. ______________ express the number of entities to which another entity can be associated via a relationship set.
a. Logical Cardinality
b. Mapping Cardinality
c. Messaging Cardinality
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Mapping Cardinality

47. In Object Oriented Model values are stored into __________ variables.
a. Instance
b. Local
c. Static
d. Global
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Instance

48. Collection of tables to represent both data and relationship is described by _____________.
a. Relational Model
b. Entity Relation Model
c. Network Model
d. Entity Model
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Relational Model

49. Ability to modify schema of database in one level without affecting the schema definition in higher level is called as __________.
a. Data Independence
b. Data Isolation
c. Data Migration
d. Data Abstraction
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Data Independence

50. There are _________ levels of data independence.
a. 2
b. 1
c. 4
d. 3
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).2

Page 5 of 19