A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

61. Long form of DBA is ______________.
a. Database Administrator
b. Database Admin
c. Database Application
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Database Administrator

62. DBMS stands for __________.
a. Database Management System
b. Database Administrator System
c. Database Basic Management System
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Database Management System

63. A database is a complex type of ______.
a. Application
b. Data Structure
c. Manager
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Data Structure

64. In __________ data can be stored in structured manner.
a. CPU
b. ALU
c. Database
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Database

65. Duplication of data at several places is called as _______________.
a. Data Inconsistency
b. Data Redundancy
c. Data Isolation
d. Atomicity Problem
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Data Redundancy

66. Suppose user have Saving Account and Checking Account in the Bank. Saving Account Stores following information -

account-no
name
address
mobile

and Checking Account stores -

account-no
name
address
mobile

Which of the information is not redundant ?
a. account-no
b. name
c. address
d. mobile
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).account-no

67. If in redundant file common fields are not matching then it results in _____________.
a. Data Redundancy
b. Data Integrity Problem
c. Data Isolation
d. Data Inconsistency
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Data Inconsistency

68. Data Isolation caused due to ________ in traditional file system.
a. Complex Data
b. Scattering of Data
c. Atomic Data
d. Duplicate Data
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Scattering of Data

69. If person A want to transfer fund of Rs.500 to person B. If failure occurs after removing Rs.500 from Account A and before transferring to Account B then problem caused is __________.
a. Data Isolation
b. Data Redundancy
c. Data Atomicity
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Data Atomicity

70. Identify the advantages of Database management system ?
a. Data Intgrity
b. Reduction in Data Redundancy
c. Centralize Management
d. All of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of these