A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

51. NULL is
a. the same as 0 for integer
b. the same as blank for character
c. the same as 0 for integer and blank for character
d. not a value
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).not a value

52. A data dictionary is a special file that contains:
a. The name of all fields in all files.
b. The width of all fields in all files.
c. The data type of all fields in all files.
d. All of the above.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above.

53. A file manipulation command that extracts some of the records from a file is called
a. SELECT
b. PROJECT
c. JOIN
d. PRODUCT
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).SELECT

54. Which two files are used during operation of the DBMS.
a. Query languages and utilities
b. DML and query language
c. Data dictionary and transaction log
d. Data dictionary and query language
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Data dictionary and transaction log

55. Database is collection of ____.
a. Modules
b. Data
c. Programs
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Data

56. __________________ is collection of interrelated data and set of program to access them.
a. Programming language
b. Database Management System
c. Database
d. Data Structure
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Database Management System

57. DBMS should provide following feature(s) ______.
a. Authorized access
b. Safety of the information stored
c. Protect data from system crash
d. All of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of these

58. Which of the following is considered as DBMS ?
a. Access
b. Oracle
c. Foxpro
d. All of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of these

59. Before use of DBMS information was stored using __________.
a. Cloud Storage
b. Data System
c. File Management System
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).File Management System

60. The DBMS acts as an interface between what two components of an database system ?
a. Database and SQL
b. Data and Database
c. Database Application and Database
d. Database and User
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Database Application and Database

Page 6 of 23