A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

41. Which one of the following statements is false?
a. The data dictionary is normally maintained by the database administrator.
b. Data elements in the database can be modified by changing the data dictionary.
c. The data dictionary contains the name and description of each data element.
d. The data dictionary is a tool used exclusively by the database administrator.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Data elements in the database can be modified by changing the data dictionary.

42. An advantage of the database management approach is
a. data is dependent on programs.
b. data redundancy increases.
c. data is integrated and can be accessed by multiple programs.
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).data is integrated and can be accessed by multiple programs.

43. It is possible to define a schema completely using
a. VDL and DDL
b. DDL and DML
c. SDL and DDL
d. VDL and DML
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).DDL and DML

44. Data independence means
a. data is defined separately and not included in programs.
b. programs are not dependent on the physical attributes of data.
c. programs are not dependent on the logical attributes of data.
d. both b and c.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).both b and c.

45. DBMS helps achieve
a. Data independence
b. Centralized control of data
c. Neither a nor b
d. Both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Both a and b

46. It is better to use files than a DBMS when there are
a. Stringent real-time requirements.
b. Multiple users wish to access the data.
c. Complex relationships among data.
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Multiple users wish to access the data.

47. The users who use easy-to-use menu are called
a. Sophisticated end users
b. Naive users
c. Stand-alone users
d. Casual end users
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Naive users

48. Which database level is closest to the users?
a. External
b. Internal
c. Physical
d. Conceptual
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).External

49. Which are the two ways in which entities can participate in a relationship?
a. Passive and active
b. Total and partial
c. Simple and Complex
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Total and partial

50. Which of the following database object does not physically exist?
a. base table
b. index
c. view
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).view

Page 5 of 23