A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

21. Which of the following products was an early implementation of the relational model developed by E.F. Codd of IBM?
a. IDMS
b. DB2
c. dBase-II
d. R:base
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).DB2

22. The following are components of a database except ________ .
a. user data
b. metadata
c. reports
d. indexes
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).reports

23. An application where only one user accesses the database at a given time is an example of a(n) ________ .
a. single-user database application
b. multiuser database application
c. e-commerce database application
d. data mining database application
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).single-user database application

24. An on-line commercial site such as Amazon.com is an example of a(n) ________ .
a. single-user database application
b. multiuser database application
c. e-commerce database application
d. data mining database application
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).e-commerce database application

25. Which of the following products was the first to implement true relational algebra in a PC DBMS?
a. IDMS
b. Oracle
c. dBase-II
d. R:base
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).R:base

26. Because it contains a description of its own structure, a database is considered to be ________ .
a. described
b. metadata compatible
c. self-describing
d. an application program
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).self-describing

27. The following are functions of a DBMS except ________ .
a. creating and processing forms
b. creating databases
c. processing data
d. administrating databases
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).creating and processing forms

28. Helping people keep track of things is the purpose of a(n) ________ .
a. database
b. table
c. instance
d. relationship
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).database

29. Which of the following products implemented the CODASYL DBTG model?
a. IDMS
b. DB2
c. dBase-II
d. R:base
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).IDMS

30. An Enterprise Resource Planning application is an example of a(n) ________ .
a. single-user database application
b. multiuser database application
c. e-commerce database application
d. data mining database application
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).multiuser database application

Page 3 of 23