A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

121. Which two files are used during operation of the DBMS?
a. query language and utilities
b. data manipulation language and query language
c. data dictionary and transaction log
d. data dictionary and query language
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).data dictionary and transaction log

122. When using a database management system, the first thing that you must do is to
a. create a database file
b. activate file editor
c. load the software into your micro computer
d. keep a floppy disk in readiness
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).load the software into your micro computer

123. The highest level in the hierarchy of data organization is called
a. data bank
b. database
c. data file
d. data record
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).database

124. Updating a database means
a. revising the file structure
b. reorganizing the database
c. modifying or adding record occurrences
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).modifying or adding record occurrences

125. The main idea behind computer files is that it is convenient to
a. arrange them
b. store information together
c. create them
d. access them
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).store information together

126. The Management Information system (MIS) structure with one main computer system is called a
a. hierarchical MIS structure
b. distributed MIS structure
c. centralized MIS structure
d. decentralized MIS structure
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).centralized MIS structure

127. What name is given to the collection of facts, items of information or data which are related in some way?
a. Database
b. Directory information
c. Information tree
d. Information provider
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Database

128. In a large DBMS
a. each user can "see" only a small part of the entire database
b. each user can access every sub¬schema
c. each subschema contains every field in the logical schema
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).each user can "see" only a small part of the entire database

129. An audit trail
a. is used to make back-up copies
b. is the recorded history of operations performed on a file
c. can be used to restore lost information
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).is the recorded history of operations performed on a file

130. The on-line, softcopy display a customer's charge account to respond to an inquiry is an examples of a
a. forecasting report
b. exception report
c. regularly scheduled report
d. on demand report
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).on demand report