A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

61. .................. allows selection of the relevant information necessary for the data warehouse.
a. The Top-Down View
b. Data Warehouse View
c. Data source View
d. Business Query View
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).The Top-Down View

62. ................. uses electronic means to transfer funds directly from one account to another rather than by cheque or cash?
a. M-Banking
b. E-Banking
c. O-Banking
d. C-Banking
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).E-Banking

63. As compared to rental and leasing methods to acquire computer systems for a Management Information System (MIS), purchase method has following advantage :
a. It has high level of flexibility
b. It doesn’t require cash up-front
c. It is a business investment
d. Little risk of obsolescence
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).It is a business investment

64. Consider the conditional entropy and mutual information for the binary symmetric channel. The input source has alphabet X={0,1} and associated probabilities {1/2,1/2}. The channel matrix is as shown below, where p is the transition probability. Then the conditional entropy is given by :
a. 1
b. -plog(p)-(1-p)log(1-p)
c. 1+plog(p)+(1-p)log(1-p)
d. 0
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).-plog(p)-(1-p)log(1-p)

65. Which of the following is not a lossy compression technique ?
a. JPEG
b. MPEG
c. FFT
d. Arithmetic coding
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Arithmetic coding

66. Blind image deconvolution is ................
a. Combination of blur identification and image restoration
b. Combination of segmentation and classification
c. Combination of blur and non-blur image
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Combination of blur identification and image restoration

67. A basic feasible solution of a linear programming problem is said to be ............... if at least one of the basic variable is zero.
a. degenerate
b. non-degenerate
c. infeasible
d. unbounded
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).degenerate

68. A Butterworth lowpass filter of order n, with a cutoff frequency at distance D0 from the origin, has the transfer function H(u, v) given by
Butterworth lowpass filter
a. A
b. B
c. C
d. D
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).A

69. Match the following with respect to the mobile computing technologies :

List-I                                       List-II
a. GPRS                        i. An integrated digital radio standard
b. GSM                         ii.3G wireless/Mobile technology
c. UMTS                       iii. Nine different schemes for modulation and error correction
d. EDGE                       iv. An emerging wireless service that offers a mobile data

codes:
a   b   c   d
a. iii  iv   ii    i
b. iv   i   ii    iii
c. ii   iii  iv   i
d. ii   i   iv   iii
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).iv   i   ii    iii

70. SET, an open encryption and security specification model that is designed for protecting credit card transactions on the internet, stands for
a. Secure Electronic Transaction
b. Secular Enterprise for Transaction
c. Security Electronic Transmission
d. Secured Electronic Termination
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Secure Electronic Transaction

Page 7 of 15