A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

41. The end points of a given line are (0, 0) and (6, 18). Compute each value of y as x steps from 0 to 3, by using equation of straight line :
a. For x=0, y=0; x=1, y=3; x=2, y=6; x=3, y=9
b. For x=0, y=1; x=1, y=3; x=2, y=4; x=3, y=9
c. For x=0, y=2; x=1, y=3; x=2, y=6; x=3, y=9
d. For x=0, y=0; x=1, y=3; x=2, y=4; x=3, y=6
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).For x=0, y=0; x=1, y=3; x=2, y=6; x=3, y=9

42. Which of the following graphic primitives are considered as the basic building blocks of
computer graphics ?

(a) Points          (b) Lines        (c) Polylines (d) Polygons
a. (a) only
b. (a) and (b)
c. (a), (b) and (c)
d. (a), (b), (c) and (d)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).(a) and (b)

43. Which of the following is/are the principle components of a memory-tube display ?

(a) Flooding gun                      (b) Collector
(c) Phosphorus grains            (d) Ground
a. (a) and (b)
b. (c) only
c. (d) only
d. All the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All the above

44. Which of the following steps is/are not required for analog to digital conversion ?

(a) Sensing                  (b) Conversion         (c) Amplification
(d) Conditioning          (e) Quantization
a. (a) and (b)
b. (c) and (d)
c. (a), (b) and (e)
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).None of the above

45. Which raster locations would be chosen by Bresenham’s algorithm when scan converting a line from (1, 1) to (8, 5) ?
Bresenham’s algorithm
a. A
b. B
c. C
d. D
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).C

46. Consider a unit square centred at origin. The coordinates of the square are translated by a factor (1/2, 1) and rotated by an angle of 90 degrees. What shall be the coordinates of the new square ?
a. (-1/2, 0), (-1/2, 1), (-3/2, 1), (-3/2, 0)
b. (-1/2, 0), (1/2, 1), (3/2, 1), (3/2, 0)
c. (-1/2, 0), (1/2, 0), (-3/2, 1), (-3/2, 0)
d. (-1/2, 0), (1/2, 1), (-3/2, 1), (-3/2, 0)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).(-1/2, 0), (-1/2, 1), (-3/2, 1), (-3/2, 0)

47. Which of the following is/are the components of a CRT ?

(a) Electron Gun
(b) Control Electrode
(c) Focusing Electrode
(d) Phosphor Coated Screen
a. (a) and (d)
b. (a), (b) and (d)
c. (a), (b), (c) and (d)
d. (a), (c) and (d)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).(a), (b), (c) and (d)

48. Given two spatial masks. The Laplacian of an image at all points (x, y) can be implemented by convolving the image with spatial mask. Which of the following can be used as the spatial mask ?
spatial mask
a. only S1
b. only S2
c. Both S1 and S2
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).only S2

49. The transformation matrix required for conversion of CMY colour model to RGB colour model is given as
transformation matrix required for conversion of CMY colour model to RGB colour model
a. A
b. B
c. C
d. D
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).C

50. Which of the following graphics devices are known as active graphics devices ?

(i) Alphanumeric devices
(ii) Thumb wheels
(iii) Digitizers
(iv) Joystics
a. (i) and (ii)
b. (iii) and (iv)
c. (i), (ii) and (iii)
d. (i), (ii), (iii) and (iv)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).(i), (ii), (iii) and (iv)

Page 5 of 9