A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. Consider a triangle represented by A(0, 0), B(1, 1), C(5, 2). The triangle is rotated by 45 degrees about a point P( -1, -1). The co-ordinates of the new triangle obtained after rotation shall be
a. A'(-1, √2 -1), B'(-1, 2√2 - 1), C'((3/2)√2 - 1, (9/2)√2 - 1)
b. A'(√2 -1,- 1), B'( 2√2 - 1, -1), C'((3/2)√2 - 1, (9/2)√2 - 1)
c. A'(-1, √2 -1), B'(2√2 - 1, -1), C'((3/2)√2 - 1, (9/2)√2 - 1)
d. A'(-1, √2 -1), B'( 2√2 - 1, -1), C'((9/2)√2 - 1, (3/2)√2 - 1)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).A'(-1, √2 -1), B'(-1, 2√2 - 1), C'((3/2)√2 - 1, (9/2)√2 - 1)

12. Match the following :
a. Cavalier Projection              i. The direction of projection is chosen so that there is no foreshortening of lines                                                                     perpendicular to the xy plane.
b. Cabinet Projection              ii. The direction of projection is chosen so that lines perpendicular to the xy planes are                                                            foreshortened by half their lengths.
c. Isometric Projection           iii. The direction of projection makes equal angles with all of the principal axis.
d. Orthographic Projection    iv. Projections are characterized by the fact that the direction of projection is                                                                                 perpendicular to the view plane.

code:
a  b   c  d
a. i  iii   iv   ii
b. ii  iii   i   iv
c. iv  ii   iii   i
d. i   ii   iii   iv
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).i   ii   iii   iv

13. Give the number of principal vanishing point(s) along with their direction for the standard perspective transformation :
a. Only one in the direction K
b. Two in the directions I and J
c. Three in the directions I, J and K
d. Only two in the directions J and K
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Only one in the direction K

14. Which of the following is not a basic primitive of the Graphics Kernel System (GKS)?
a. POLYLINE
b. POLYDRAW
c. FILL AREA
d. POLYMARKER
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).POLYDRAW

15. Which of the following statement(s) is/are incorrect?

(a) Mapping the co-ordinates of the points and lines that form the picture into the appropriate co-ordinates on the device or workstation is known as viewing transformation.

(b) The right-handed Cartesian co-ordinates system in whose co-ordinates we describe the picture is known as world co-ordinate system.

(c) The co-ordinate system that corresponds to the device or workstation where the image is to be displayed is known as physical device co-ordinate system.

(d) Left - handed co-ordinate system in which the display area of the virtual display device corresponds to the unit (|x|) square whose lower left-hand corner is at the origin of the co-ordinate system, is known as normalized device co-ordinate system.
a. (a) only
b. (a) and (b)
c. (c) only
d. (d) only
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).(d) only

16. Match the following:

List – I List – II

(a) Flood Gun (i) An electron gun designed to flood the entire screen with electrons.

(b) Collector (ii) Partly energized by flooding gun, stores the charge generated by the writing gun.

(c) Ground (iii) Used to discharge the collector.

(d) Phosphorus grains (iv) Used in memory - tube display and similar to those used in standard CRT.

(e) Writing Gun System (v) Used in memory - tube display and basically the same as the electron gun used in a conventional CRT.

code:
a b c d e
a. (i) (ii) (iii) (iv) (v)
b. (ii) (iii) (i) (iv) (v)
c. (iii) (i) (ii) (v) (iv)
d. (iv) (v) (i) (ii) (iii)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).(i) (ii) (iii) (iv) (v)

17. The redundancy in images stems from :
a. pixel decorrelation
b. pixel correlation
c. pixel quantization
d. image size
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).pixel correlation

18. Beam-penetration and shadow-mask are the two basic techniques for producing color displays with a CRT.
Which of the following is not true ?
I. The beam-penetration is used with random scan monitors.
II. Shadow-mask is used in raster-scan systems.
III. Beam-penetration method is better than shadow-mask method.
IV. Shadow-mask method is better than beam-penetration method.
a. I and II
b. II and III
c. III only
d. IV only
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).III only

19. Line caps are used for adjusting the shape of the line ends to give them a better appearance. Various kinds of line caps used are
a. Butt cap and sharp cap
b. Butt cap and round cap
c. Tutt cap, sharp cap and round cap
d. Butt cap, round cap and projecting square cap
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Butt cap, round cap and projecting square cap

20. Given below are certain output primitives and their associated attributes. Match each primitive with its corresponding attributes :

List­ I                                  List - II

a. Line                                  i. Type, Size, Color

b.  Fill Area                           ii. Color, Size, Font

c.  Text                                  iii. Style, Color, Pattern

d.   Marker                            iv.Type, Width, Color

Codes :

a             b               c                  d 
a. i     ii     iii     iv
b. ii      i      iii   iv
c. iv    iii     ii     i
d. iii     i    iv    ii
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).iv    iii     ii     i

Page 2 of 9