A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. The aspect ratio of an image is defined as
a. The ratio of width to its height measured in unit length
b. The ratio of height to width measured in number of pixels
c. The ratio of depth to width measured in unit length
d. The ratio of width to depth measured in number of pixels
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).The ratio of width to its height measured in unit length

2. The Z-buffer algorithm is used for Hidden surface removal of objects. The maximum number of objects that can be handled by this algorithm shall
a. Depend on the application
b. Arbitrary no. of objects
c. Depend on the memory availability
d. Depend on the processor
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Arbitrary no. of objects

3. If the Fourier transform of the function f(x, y) is F(m, n), then the Fourier transform of the function f(2x, 2y) is :
a. 1/4 F(m/2 , n/2)
b. 1/4 F (2m, 2n)
c. 1/4 F (m, n)
d. 1/4 F ( m/4 , n/4)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).1/4 F(m/2 , n/2)

4. Which of the following is not true with respect to a trackball and/or spaceball ?

I. A trackball is a two dimensional positioning device while as a spaceball provides six degrees of freedom.
II. Unlike the trackball a spaceball does not actually move.
Ill. A trackball is a three dimensional positioning device while as a spaceball provides six degrees of freedom.
a. I & II
b. II & III
c. II only
d. III only
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).III only

5. Which of the following statement(s) is (are) true?

I. Two successive translations are additive.
II. Two successive rotations are additive.
III. Two successive scaling operations are multiplicative
a. I & II
b. only II
c. II & III
d. All the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All the above

6. Given below are three basic rules:
I. Squash and Stretch
II. Slow-in and Slow-out
III. To stage the action properly

These rules are applied in case of :
a. Rendering
b. Morphing
c. Animation
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Animation

7. Which of the following points lies on the same side as the origin  with reference to the line 3x + 7y= 2 ?
a. (3,0)
b. (1,0)
c. (0.5,0.5)
d. (0.5,0)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).(0.5,0)

8. Which of the following categories of languages do not refer to animation languages?
a. Graphical languages
b. General-purpose languages
c. Linear-list notations
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).None of the above

9. Match the following:
     List- I                                       List- II
a. Tablet, Joystick                   i Continuous devices
b. Light Pen, Touch Screen  ii.  Direct devices
c. Locator, Keyboard             iii. Logical devices
d. Data Globe, Sonic Pen    iv. 3D interaction wires

code
a   b   c    d
a. ii    i    iv   iii
b. i    iv    iii   ii
c. i    ii   iii   iv
d. iv   iii   ii    i
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).iv   iii   ii    i

10. A technique used to approximate halftones without reducing spatial resolution is known as
a. Halftoning
b. Dithering
c. Error diffusion
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Dithering

Page 1 of 9