A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. The most commonly used input device is
a. Mouse
b. Keyboard
c. Scanner
d. Printer
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Keyboard

12. Which keys allows user to enter frequently used operations in a single key stroke?
a. Function keys
b. Cursor control keys
c. Trackball
d. Control keys
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Function keys

13. The device which is used to position the screen cursor is
a. Mouse
b. Joystick
c. Data glove
d. Both a and c
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Mouse

14. _________ is used for detecting mouse motion.
a. Optical sensor
b. Rollers on the bottom of mouse
c. Both a and b
d. Sensor
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Both a and b

15. Trackball is
a. Two-dimensional positioning device
b. Three- dimensional positioning device
c. Pointing device
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Two-dimensional positioning device

16. Space ball provide________ degree of freedom.
a. 10
b. 6
c. 8
d. 12
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).6

17. Which is the ball that can be rotated with the fingers or palm of the hand?
a. Space ball
b. Trackball
c. Both a and b
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Trackball

18. ________ is used for 3D positioning and modeling, animation and other application.
a. Space ball
b. Trackball
c. Joystick
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Space ball

19. Potentiometers mounted at the base of the joystick measures
a. The amount of movement
b. The direction
c. Position
d. Resolution
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).The amount of movement

20. Pressure-sensitive joysticks are also called
a. Non movable stick
b. Joystick
c. Isometric joystick
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Isometric joystick

Page 2 of 3