A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

71. What is the maximum counting speed of a 4-bit binary counter which is composed of Flip-Flop with a propagation delay of 25ns?
a. 1 MHz
b. 10 MHz
c. 100 MHz
d. 4 MHz
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).10 MHz

72. The hexadecimal equivalent of (10111)2 × (1110)2 is:
a. 150
b. 241
c. 142
d. 101011110
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).142

73. An example of a self complementing code is:
a. 8421 code
b. Gray code
c. Excess-3 code
d. 7421 code
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Excess-3 code

74. A sum of products expression can be implemented with...............logic gates.
a. AND – OR
b. NAND − OR
c. AND – NOT
d. OR – AND
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).AND – OR

75. The number of 1’s present in the binary representation of (3x512 + 7x64 + 5x8 + 3)10 is:
a. 8
b. 9
c. 10
d. 11
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).9

76. Which of the following expression removes static hazard from a two level AND-OR gate implementation of xy + zx’ ?
a. xy + zx’
b. xy + zx’ + wyz
c. xy + zx’ + yz
d. xy + zx’ + wz
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).xy + zx’ + yz

77. In a weighted code with weight 6, 4, 2 ,-3 the decimal 5 is represented by:
a. 0101
b. 0111
c. 1011
d. 1000
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).1011

78. Upto how many variables, can the Karnaugh map be used ?
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).6

79. Which of the following is divisible by 4?
a. 100101100
b. 1110001110001
c. 11110011
d. 10101010101010
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).100101100

80. (101011)2 = (53)b, then b is equal to:
a. 4
b. 8
c. 10
d. 16
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).8

Page 8 of 9