A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

61. The octal equivalent of hexadecimal (A.B)16 is:
a. 47.21
b. 12.74
c. 12.71
d. 17.21
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).12.74

62. The dual of the switching function x+yz is:
a. x+yz
b. x’+y’z’
c. x(y+z)
d. x’(y’+z’)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).x’(y’+z’)

63. The octal equivalent of the hexadecimal number FF is:
a. 100
b. 150
c. 377
d. 737
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).377

64. The idempotent law in Boolean algebra says that:
a. ~(~x)=x
b. x+x=x
c. x+xy=x
d. x(x+y)=x
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).x+x=x

65. Simplified form of Boolean expression xy+(~x)z+yz is:
a. xy+(~x)z
b. (~x)y+(~x)z
c. (~x)y+xz
d. xy+xz
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).xy+(~x)z

66. In order to build a MOD-18 counter, the minimum number of flip flops needed is equal to:
a. 18
b. 9
c. 5
d. 4
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).5

67. 2’s complement of -100 is:
a. 00011100
b. 10011101
c. 10011100
d. 11100100
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).10011100

68. Which of the following expression remove hazard form: xy+zx’ ?
a. xy+x’
b. xy+zx’
c. xy+zx’+yz
d. xy+zx’+wz
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).xy+zx’+yz

69. How many 1’s are present in the binary representation of 15x256+5x16+3:
a. 8
b. 9
c. 10
d. 11
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).8

70. If A⊕B=C, then:
a. A⊕C=B
b. B⊕C=A
c. A⊕B⊕C=0
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

Page 7 of 9