A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

51. The number of 1’s present in the binary representation of

10 × 256 + 5 × 16 + 5 is
a. 5
b. 6
c. 7
d. 8
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).6

52. The hexadecimal number equivalent to (1762.46)8 is
a. 3F2.89
b. 3F2.98
c. 2F3.89
d. 2F3.98
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).3F2.98

53. (A + B)(AB)’ is equivalent to
a. A⨁B
b. A⨀B
c. (A⨁B)⨀A
d. A⨀B)⨁A
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).A⨁B

54. Encoding of data bits 0011 into 7-bit even Parity Hamming Code is
a. 0011110
b. 0101110
c. 0010110
d. 0011100
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).0011110

55. What is decimal equivalent of BCD 11011.1100?
a. 22.0
b. 22.2
c. 20.2
d. 21.2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).22.2

56. The function represented by the kmap given below is
kmap
a. A.B
b. AB+BC+CA
c. A.B.C
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).None of the above

57. The simplified form of the Boolean expression (X+Y+XY)(X+Z) is
a. X + Y + ZX + Y
b. XY – YZ
c. X + YZ
d. XZ + Y
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).X + YZ

58. The answer of the operation (10111)2 * (1110)2 in hex equivalence is
a. 150
b. 241
c. 142
d. 101011110
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).142

59. How many 1’s are present in the binary representation of

3 × 512 + 7 × 64 + 5 × 8 + 3
a. 8
b. 9
c. 10
d. 11
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).9

60. The Boolean expression x’y’z+yz+xz is equivalent to:
a. x
b. y
c. z
d. x+y+z
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).z

Page 6 of 9