A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

41. How many different Boolean functions of degree 4 are there?
a. 2^4
b. 2^8
c. 2^12
d. 2^16
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).2^16

42. A Boolean operator Ө  is defined as follows:

1Ө1=1, 1Ө0=0, 0Ө1=0 and 0Ө0=1

What will be the truth value of the expression (xӨy)Өz = xӨ(yӨz)?
a. Always false
b. Always true
c. Sometimes true
d. True when x, y, z are all true
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Always true

43. Which one of the following is decimal value of a signed binary number 1101010, if it is in  2's complement form?
a. - 42
b. - 22
c. - 21
d. - 106
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).- 22

44. A set of processors P1, P2, ......, Pk can execute in parallel if Bernstein's conditions are satisfied on a pair wise basis; that is
P1 || P2 || P3 || ..... || Pk if and only if:
a. Pi || Pj for all i ≠ j
b. Pi || Pj for all i = j+1
c. Pi || Pj for all i ≤ j
d. Pi || Pj for all i ≥ j
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Pi || Pj for all i ≠ j

45. The simplified function in product of sums of Boolean function F(W, X, Y, Z) = Σ(0, 1, 2, 5, 8, 9, 10) is
a. (W' + X') (Y' + Z') (X' + Z)
b. (W' + X') (Y' + Z') (X' + Z')
c. (W' + X') (Y' + Z) (X' + Z)
d. (W' + X') (Y + Z') (X' + Z)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).(W' + X') (Y' + Z') (X' + Z)

46. If an integer needs two bytes of storage, then the maximum value of a signed integer is
a. 216 – 1
b. 215 – 1
c. 216
d. 215
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).215 – 1

47. If an integer needs two bytes of storage, then the maximum value of unsigned integer is
a. 2^16 – 1
b. 2^15 – 1
c. 2^16
d. 2^15
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).2^16 – 1

48. Negative numbers cannot be represented in
a. signed magnitude form
b. 1’s complement form
c. 2’s complement form
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).none of the above

49. X – = Y + 1 means
a. X = X – Y + 1
b. X = –X – Y – 1
c. X = –X + Y + 1
d. = X – Y – 1
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).X = X – Y + 1

50. The absorption law in Boolean algebra say that
a. X + X = X
b. X . X = X
c. x + x . y = x
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).x + x . y = x

Page 5 of 9