A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

31. Match the following:

List – I                                    List – II
a. Controlled Inverter              i. a circuit that can add 3 bits
b. Full adder                             ii. a circuit that can add two binary numbers
c. Half adder                             iii. a circuit that transmits a binary word or its
1’s complement
d. Binary adder                        iv. a logic circuit that adds 2 bits

Codes :
      a    b    c   d
a. iii    ii    iv   i
b. ii     iv   i    iii
c. iii    iv   i    ii
d. iii    i    iv   ii
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).iii    i    iv   ii

32. Which of the following 2 input Boolean logic functions is linearly inseparable?

(a) AND             (b) OR
(c) NOR             (d) XOR
(e) NOT XOR
a. (a) and (b)
b. (b) and (c)
c. (c), (d) and (e)
d. (d) and (e)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).(d) and (e)

33. Simplified Boolean equation for the following truth table is:
Simplified Boolean equation
a. F = yz’ + y’z
b. F = xy’ + x’y
c. F = x’z + xz’
d. F = x’z + xz’ + xyz
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).F = x’z + xz’

34. The three outputs x1x2x3 from the 8x3 priority encoder are used to provide a vector address of the form 101x1x2x300. What is the second highest priority vector address in hexadecimal if the vector addresses are starting from the one with the highest priority?
a. BC
b. A4
c. BD
d. AC
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).A4

35. Which of the following statement(s) is(are) not correct ?

i. The 2's complement of 0 is 0.
ii. In 2's complement, the left most bit cannot be used to express a quantity.
iii. For an n-bit word (2's complement) which includes the sign bit, there are 2^n-1 positive integers, 2^n+1 negative integers and one 0 for a total of 2^n unique states.
iv. In 2's complement the significant information is contained in the 1's of positive numbers and 0's of the negative numbers.
a. i and iv
b. i and ii
c. iii
d. iv
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).iii

36. The sum of products expansion for the function

F(x, y, z) = (x + y)z’

is given as
a. x’y’z + xyz’ + x’yz’
b. xyz + xyz’ + xy’z’
c. xy’z’ + x’y’z’ + xyz’
d. xyz’ + xy’z’ + x’yz’
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).xyz’ + xy’z’ + x’yz’

37. What will be the output of the following logic diagram?
a. x OR y
b. x AND y
c. x NOR y
d. x XNOR y
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).x NOR y

38. The IEEE single-precision and double-precision format to represent floating-point numbers, has a length of ................. and ................ respectively.
a. 8 bits and 16 bits
b. 16 bits and 32 bits
c. 32 bits and 64 bits
d. 64 bits and 128 bits
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).32 bits and 64 bits

39. If F and G are Boolean functions of degree n. Then, which of the following is true?
a. F ≤ F + G and F G ≤ F
b. G ≤ F + G and F G ≥ G
c. F ≥ F + G and F G ≤ F
d. G ≥ F + G and F G ≤ F
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).F ≤ F + G and F G ≤ F

40. Match the following identities/laws to their corresponding name:

(a) x + x = x
x • x = x                      i. Dominance
(b) x + 0 = x
x • 1 = x                      ii. Absorption
(c) x + 1 = 1
x • 0 = 0                      iii. Idempotent
(d) x • (x + y) = x           iv. Identity

Codes:
     (a)  (b)  (c)  (d)
a. iii   iv     i     ii
b. iv   iii     i     ii
c. iv   iii    ii     i
d. iii   iv    ii     i
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).iii   iv     i     ii

Page 4 of 9