A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

21. ECL is the fastest of all logic families. High Speed in ECL is possible because transistors are used in difference amplifier configuration, in which they are never driven into __________.
a. Race condition
b. Saturation
c. Delay
d. High impedance
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Saturation

22. A binary 3-bit down counter uses J-K flip-flops, FFi with inputs Ji, Ki and outputs Qi, i=0,1,2 respectively. The minimized expression for the input from following, is

I. J0=K0=0
II. J0=K0=1
III. J1=K1=Q0
IV. J1=K1=Q'0
V. J2=K2=Q1Q0
Vl. J2=K2=Q'1Q'0
a. I, III, V
b. I, IV, VI
c. II, III, V
d. II, IV, VI
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).II, IV, VI

23. Convert the octal number 0.4051 into its equivalent decimal number.
a. 0.5100098
b. 0.2096
c. 0.52
d. 0.4192
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).0.5100098

24. The hexadecimal equivalent of the octal number 2357 is:
a. 2EE
b. 2FF
c. 4EF
d. 4FE
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).4EF

25. If X is a binary number which is power of 2, then the value of X&(X-1) is:
a. 11....11
b. 00.....00
c. 100.....0
d. 000.....1
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).00.....00

26. The Boolean function [~ (~p˄q)˄~(~p˄~q)]˅(p˄r) is equal to the Boolean function:
a. q
b. p˄r
c. p˅q
d. p
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).p

27. The octal number 326.4 is equivalent to
a. (214.2)10 and (D6.8)16
b. (212.5)10 and (D6.8)16
c. (214.5)10 and (D6.8)16
d. (214.5)10 and (D6.4)16
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).(214.5)10 and (D6.8)16

28. Which of the following is the most efficient to perform arithmetic operations on the numbers?
a. Sign-magnitude
b. 1’s complement
c. 2’s complement
d. 9’s complement
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).2’s complement

29. The Karnaugh map for a Boolean function is given below. The simplified Boolean equation for this above Karnaugh Map is
Karnaugh map
a. AB + CD + AB’ + AD
b. AB + AC + AD + BCD
c. AB + AD + BC + ACD
d. AB + AC + BC + BCD
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).AB + AC + AD + BCD

30. Which of the following logic operations is performed by the following given combinational circuit ?
combinational circuit
a. EXCLUSIVE-OR
b. EXCLUSIVE-NOR
c. NAND
d. NOR
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).EXCLUSIVE-OR

Page 3 of 9