A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. The Excess-3 decimal code is a self-complementing code because
a. The binary sum of a code and its 9's complement is equal to 9
b. It is a weighted code
c. Complement can be generated by inverting each bit pattern
d. The binary sum of a code and its 10's complement is equal to 9
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Complement can be generated by inverting each bit pattern

12. The equivalent hexadecimal notation for octal number 2550276 is :
a. FADED
b. AEOBE
c. ADOBE
d. ACABE
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).ADOBE

13. A byte addressable computer has a memory capacity of 2m Kbytes and can perform 2n operations. An instruction involving 3 operands and one operator needs a maximum of
a. 3m bits
b. m + n bits
c. 3m + n bits
d. 3m + n + 30 bits
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).3m + n + 30 bits

14. One of the main features that distinguish microprocessor from micro-computers is
a. words are usually larger in microprocessors
b. words are shorter in microprocessors
c. microprocessor does not contain I/O devices
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).microprocessor does not contain I/O devices

15. Consider a code with five valid code words of length ten :
0000000000, 0000011111, 1111100000, 1110000011, 1111111111
Hamming distance of the code is
a. 5
b. 10
c. 8
d. 9
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).5

16. Which of the following logic expressions is incorrect ?
a. 1⊕0 = 1
b. 1⊕1⊕1 = 1
c. 1⊕1⊕0 = 1
d. 1⊕1 = 0
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).1⊕1⊕0 = 1

17. The IEEE-754 double precision format to represent floating point numbers, has a length of _____ bits.
a. 16
b. 32
c. 48
d. 64
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).64

18. The Simplified form of a Boolean equation for the following truth table is
a. F = yz' + y'z
b. F = xy' + x'y
c. F = x'z + xz'
d. F = X'z + xz' + xyz
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).F = x'z + xz'

19. The Simplified form of a Boolean equation (AB'+AB'C+Ac)(A'C' +B') is
a. AB'
b. AB'C
c. A'B
d. ABC
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).AB'

20. In a Positive edge triggered JK flip-flop, if J and K both are high then the output will be _______ on the rising edge of the clock.
a. No Change
b. Set
c. Reset
d. Toggle
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Toggle

Page 2 of 9