A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. Match the following IC families with their basic circuits :
a. TTL                          1. NAND
b. ECL                         2. NOR
c. CMOS 3. Inverter

Code : a b c
a. 1 2 3
b. 3 2 1
c. 2 3 1
d. 2 1 3
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).1 2 3

2. What is the result of the following expression
(1 & 2) + (3 & 4)
a. 1
b. 2
c. 3
d. 0
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).0

3. Match the following :
a. TTL                          1. High fan out
b. ECL                         2. Low propagation delay
c. CMOS                     3. High power dissipation

Code : a b c
a. 3 2 1
b. 1 2 3
c. 1 3 2
d. 3 1 2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).3 2 1

4. Identify the operation which is commutative but not associative ?
a. OR
b. NOR
c. EX-OR
d. NAND
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).NOR

5. Extremely low power dissipation and low cost per gate can be achieved in:
a. MOS ICs
b. CMOS ICs
c. TTL ICs
d. ECL ICs
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).CMOS ICs

6. An example of a universal building block is
a. EX-OR gate
b. AND gate
c. OR gate
d. NOR gate
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).NOR gate

7. The dual of a Boolean expression is obtained by interchanging
a. Boolean sums and Boolean products
b. Boolean sums and Boolean products or interchanging 0's and 1 's
c. Boolean sums and Boolean products and interchanging 0's & 1's
d. Interchanging 0's and 1 's
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Boolean sums and Boolean products and interchanging 0's & 1's

8. Given that (292)10 = (1204)x in some number system x. The base x of that number system is
a. 2
b. 8
c. 10
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).None of the above

9. The sum of products, expansion for the function
F(x, y, z) = (x, + y) z' is given as
a. x ' y ' z + x y z ' +  x y z '
b. x y z +  x y z' +  x Y' z '
c. x y' z' +  x ' y ' z ' +  x y z '
d. x y z '  + x Y ' z '  + x ' y z '
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).x y z '  + x Y ' z '  + x ' y z '

10. The BCD adder to add two decimal digits needs minimum of
a. 6 full adders and 2 half adders
b. 5 full adders and 3 half adders
c. 4 full adders and 3 half adders
d. 5 full adders and 2 half adders
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).5 full adders and 2 half adders

Page 1 of 9