A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

71. Which of the following electronic component is not found in IC’s ?
a. Diode
b. Resistor
c. Transistor
d. Inductor
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Inductor

72. A given memory chip has 14 address pins and 8 data pins. It has the following number of locations.
a. 28
b. 214
c. 26
d. 212
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).214

73. The instruction: MOV CL, [BX] [DI] + 8 represents the ............... addressing mode.
a. Based Relative
b. Based Indexed
c. Indexed Relative
d. Register Indexed
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Based Indexed

74. The power dissipation of a flip-flop is 3 mW. The power dissipation of a digital system with 4 flip-flops is given by
a. 34 mW
b. 43 mW
c. 4/3 mW
d. 12 mW
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).12 mW

75. A binary ripple counter is required to count up to 16383. How many flip-flops are required ?
a. 16382
b. 8191
c. 512
d. 14
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).14

76. Which one of the following is not an addressing mode?
a. Register indirect
b. Auto increment
c. Relative indexed
d. Immediate operand
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Relative indexed

77. Computers can have instruction formats with
a. only two address and three address instructions
b. only one address and two address instructions
c. only one address, two address and three address instructions
d. zero address, one address, two address and three address instructions
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).zero address, one address, two address and three address instructions

78. Which is not a typical program control instruction?
a. BR
b. JMP
c. SHL
d. TST
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).SHL

79. Interrupt which arises from illegal or erroneous use of an instruction or data is
a. Software interrupt
b. Internal interrupt
c. External interrupt
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Internal interrupt

80. Match the following:

a. TTL                 i. High component density
b. ECL               ii. Low power consumption
c. MOS               iii. Evolution of “diodetransistor- logic”
d. CMOS           iv. High speed digital circuits

Codes:
      a   b   c    d
a. iii   ii    i    iv
b. i    iv   iii   ii
c. iii  iv    i    ii
d. i    ii    iii   iv
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).iii  iv    i    ii