A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

51. In ............... addressing mode, the operands are stored in the memory. The address of the corresponding memory location is given in a register which is specified in the instruction.
a. Register direct
b. Register indirect
c. Base indexed
d. Displacement
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Register indirect

52. Which of the following is a sequential circuit?
a. Multiplexer
b. Decoder
c. Counter
d. Full adder
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Counter

53. 8085 microprocessor has ............. hardware interrupts.
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).5

54. Which of the  following in 8085 microprocessor performs
HL = HL + DE ?
a. DAD D
b. DAD H
c. DAD B
d. DAD SP
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).DAD D

55. The Register that stores all interrupt requests is:
a. Interrupt mask register
b. Interrupt service register
c. Interrupt request register
d. Status register
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Interrupt request register

56. The ............... addressing mode is similar to register indirect addressing mode, except that an offset is added to the contents of the register. The offset and register are specified in the instruction.
a. Base indexed
b. Base indexed plus displacement
c. Indexed
d. Displacement
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Displacement

57. In ............. method, the word is written to the block in both the cache and main memory, in parallel.
a. Write through
b. Write back
c. Write protected
d. Direct mapping
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Write through

58. A Multicomputer with 256 CPUs is organized as 16x16 grid. What is the worst case delay (in hops) that a message might have to take?
a. 16
b. 15
c. 32
d. 30
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).30

59. What will be the hexadecimal value in the register ax (32-bit) after executing the following instructions?

Mov al, 15
Mov ah, 15
Xor al, al
Mov cl, 3
Shr ax, cl
a. 0F00 h
b. 0F0F h
c. 01E0 h
d. FFFF h
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).01E0 h

60. What will be the output at PORT1 if the following program is executed?

MVI B, 82H
MOV A, B
MOV C, A
MVI D, 37H
OUT PORT1
HLT
a. 37H
b. 82H
c. B9H
d. 00H
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).82H

Page 6 of 16