A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

41. Which of the following is an interrupt according to temporal relationship with system clock?
a. Maskable interrupt
b. Periodic interrupt
c. Division by zero
d. Synchronous interrupt
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Synchronous interrupt

42. The general configuration of the microprogrammed control unit is given below. What are blocks B and C in the diagram respectively?
microprogrammed control unit
a. Block address register and cache memory
b. Control address register and control memory
c. Branch register and cache memory
d. Control address register and random access memory
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Control address register and control memory

43. Match the following:

Addressing Mode      Location of operand
a. Implied                      i. Registers which are in CPU
b. Immediate                 ii. Register specifies the address
of the operand
c. Register                     iii. Specified in the register
d. Register Indirect      iv. Specified implicitly in the
definition of instruction

Codes:
     a   b   c  d
a. iv  iii   i   ii
b. iv  i    iii  ii
c. iv  ii   i   iii
d. iv  iii  ii   i
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).iv  iii   i   ii

44. In 8085 microprocessor, the digit 5 indicates that the microprocessor needs
a. -5 volts, +5 volts supply
b. +5 volts supply only
c. -5 volts supply only
d. 5 MHz clock
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).+5 volts supply only

45. In 8085, which of the following performs: load register pair immediate operation?
a. LDAX rp
b. LHLD addr
c. LXI rp, data
d. INX rp
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).LXI rp, data

46. The content of the accumulator after the execution of the following 8085 assembly language program, is

MVI A, 35H
MOV B, A
STC
CMC
RAR
XRA B
a. 00H
b. 35H
c. EFH
d. 2FH
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).2FH

47. A ripple counter is a (n):
a. Synchronous Counter
b. Asynchronous counter
c. Parallel counter
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Asynchronous counter

48. 8085 microprocessor has ............... bit ALU.
a. 32
b. 16
c. 8
d. 4
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).8

49. The register that stores the bits required to mask the interrupts is ................
a. Status register
b. Interrupt service register
c. Interrupt mask register
d. Interrupt request register
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Interrupt mask register

50. Which of the following in 8085 microprocessor performs

HL = HL + HL ?
a. DAD D
b. DAD H
c. DAD B
d. DAD SP
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).DAD H

Page 5 of 16