A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

31. The number of flip-flops required to design a modulo - 272 counter is :
a. 8
b. 9
c. 27
d. 11
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).9

32. Consider a uniprocessor system where new processes arrive at an average of five processes per minute and each process needs an average of 6 seconds of service time. What will be the CPU utilization ?
a. 80 %
b. 50 %
c. 60 %
d. 30 %
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).50 %

33. The advantage of _______ is that it can reference memory without paying the price of having a full memory address in the instruction.
a. Direct addressing
b. Indexed addressing
c. Register addressing
d. Register Indirect addressing
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Register Indirect addressing

34. The output of a sequential circuit depends on
a. present input only
b. past input only
c. both present and past input
d. past output only
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).both present and past input

35. Which of the following flip-flops is free from race condition ?
a. T flip-flop
b. SR flip-flop
c. Master-slave JK flip-flop
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Master-slave JK flip-flop

36. Pipelining improves performance by:
a. decreasing instruction latency
b. eliminating data hazards
c. exploiting instruction level parallelism
d. decreasing the cache miss rate
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).exploiting instruction level parallelism

37. A multiplexer is a logic circuit that
a. accepts one input and gives several output
b. accepts many inputs and gives many output
c. accepts many inputs and gives one output
d. accepts one input and gives one output
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).accepts many inputs and gives one output

38. 8-bit 1’s complement form of –77.25 is
a. 01001101.0100
b. 01001101.0010
c. 10110010.1011
d. 10110010.1101
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).10110010.1011

39. ECL is the fastest of all logic families. High Speed in ECL is possible because transistors are used in difference amplifier configuration, in which they are never driven into ...............
a. Race condition
b. Saturation
c. Delay
d. High impedance
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Saturation

40. A binary 3-bit down counter uses J-K flip-flops, FFi with inputs Ji, Ki and outputs Qi, i=0,1,2 respectively. The minimized expression for the input from following, is

I. J0=K0=0
II. J0=K0=1
III. J1=K1=Q0
IV. J1=K1=Q'0
V. J2=K2=Q1Q0
Vl. J2=K2=Q'1Q'0
a. I, Ill, V
b. I, IV, VI
c. Il, III, V
d. Il, IV, Vl
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Il, IV, Vl

Page 4 of 16