A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

111. Among the logic families RTL, TTL, ECL and CMOS, the fastest family is:
a. ECL
b. CMOS
c. TTL
d. RTL
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).ECL

112. In the indirect addressing scheme, the second part of an instruction contains:
a. the operand in decimal form
b. the address of the location where the value of the operand is stored
c. the address of the location where the address of the operand is stored
d. the operand in an encoded form
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).the address of the location where the address of the operand is stored

113. Amdahl’s law states that the maximum speedup S achievable by a parallel computer with ‘p’ processors is given by:
a. S≤f+(1-f)/p
b. S≤f/p+(1-f)
c. S≤1/[f+(1-f)/p]
d. S≤1/[1-f+f/p]
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).S≤1/[1-f+f/p]

114. Amongst the logic families DTL, TTL, ECL and CMOS, the family with the least power dissipation is:
a. CMOS
b. DTL
c. TTL
d. ECL
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).CMOS

115. The characteristic equation of the D flip-flop is:
a. Qn+1 = D
b. Q = D
c. Q = 1
d. Q = 0
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Qn+1 = D

116. Which of the following logic is the fastest ?
a. RTL
b. ECL 
c. HTL
d. HCL
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).ECL 

117. Which of the following logic has the maximum fan out ?
a. RTL
b. ECL
c. NMOS
d. CMOS
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).CMOS

118. The first operating system of Microprocessor is ...................
a. ATLAS
b. CP/M
c. SAGE
d. T.H.E
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).CP/M

119. A half-adder is also known as :
a. AND Circuit
b. NAND Circuit
c. NOR Circuit
d. EX-OR Circuit
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).EX-OR Circuit

120. Consider the following sequence of instructions:

a=a⊕b, b=a⊕b, a=b⊕a.

This sequence
a. retains the value of the a and b
b. complements the value of a and b
c. swap a and b
d. negates values of a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).swap a and b