A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. In which addressing mode, the effective address of the operand is generated by adding a constant value to the contents of register ?
a. Absolute
b. Indirect
c. Immediate
d. Index
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Index

2. The efficiency (E) and speed up (sp) for Multiprocessor with p processors satisfies
a. E ≤ Sp and Sp  ≤  p
b. E  ≤ 1 and  Sp  ≤  p
c. E  ≤ p and  Sp  ≤  1
d. E  ≤ 1 and  Sp  ≤  1
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).E  ≤ 1 and  Sp  ≤  p

3. In an enhancement of a CPU design, the speed of a floating point unit has been increased by 20% and the speed of a fixed point unit has been increased by 10%. What is the overall speed achieved if the ratio of the number of floating point operations to the number of fixed point operations is 2 : 3 and the floating point operation used to take twice the time taken by the fixed point operation in original design ?
a. 1.62
b. 1.55
c. 1.85
d. 1.285
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).1.62

4. Suppose a processor does not have any stack pointer registers, which of the following statements is true ?
a. It cannot have subroutine call instruction
b. It cannot have nested subroutine calls
c. Interrupts are not possible
d. All subroutine calls and interrupts are possible
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All subroutine calls and interrupts are possible

5. Let f be the fraction of a computation (in terms of time) that is parallelizable, P the number of processors in the system, and sp the speed up achievable in comparison with sequential execution – then the sp can be calculated using the relation :
a. 1 /(1 - f - (f/P))
b. P/ P - f(P + 1)
c. 1/ (1 - f + (f/P))
d. P /(P + f(P - 1))
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).1/ (1 - f + (f/P))

6. FAN IN of a component A is defined as
a. Number of components that can call or pass control to component A
b. Number of components that are called by component A
c. Number of components related to component A
d. Number of components dependent on component A
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Number of components that can call or pass control to component A

7. Which of the following statements are true? 

I. A circuit that adds two bits, producing a sum bit and a carry bit is called half adder.

II. A circuit that adds two bits, producing a sum bit and a carry bit is called full adder.

III. A circuit that adds two bits and a carry bit producing a sum bit and a carry bit is called full adder.

IV. A device that accepts the value of a Boolean variable as input and produces its complement is called an inverter.
a. I & II
b. Il & III
c. I, II, lll
d. I, III & IV
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).I, III & IV

8. Match the following:

List -I                List - II
a. Indexed          i. is not used when an
Addressing          operand is moved from memory into a register' or from a  register to memory.
b. Direct              ii.Memory address is computed by adding up two registers plus an (optional) offset.
Addressing
c. Register         iii.Addressing memory  by giving a register plus a content offset.
Addressing
d. Base-             iv .can only be used to access global variables whose address 18 known at compile time. Indexed
Addressing
a. (a) - (ii), (b)-(i),(c)-(iv), (d)-(iii)
b. (a)-(ii),(b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)
c. (a)-(iii), (b)-(iv),(c)-(i),(d)-(ii)
d. (a)-(iii),(b)-(i),(c)-(iv), (d)-(ii)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).(a)-(iii), (b)-(iv),(c)-(i),(d)-(ii)

9. Which of the following is a design criteria for instruction formats ?
a. The size of instructions
b. The number of bits in the address fields
c. The sufficient space in the instruction format to express all the operations desired
d. All of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of these

10. Synchronization is achieved by a __________timing device which generates a periodic train of ____________
a. clock generator, clock pulse
b. master generator, clock pulse
c. generator, clock
d. master clock generator, clock pulse
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).clock generator, clock pulse

Page 1 of 14