A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. Unlike micro processors, micro controllers make use of batteries because they have:
a. high power dissipation
b. low power consumption
c. low voltage consumption
d. low current consumption
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).low power consumption

2. What is the order decided by a processor or the CPU of a controller to execute an instruction?
a. decode,fetch,execute
b. execute,fetch,decode
c. fetch,execute,decode
d. fetch,decode,execute
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).fetch,decode,execute

3. How are micro controllers classified on the basic of internal bus width?
a. 8,16,32,64 bits
b. 4,8,16,32 bits
c. 8,16 bits
d. 4,16,32 bits
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).4,8,16,32 bits

4. How is the performance and the computer capability affected by increasing its internal bus width?
a. it increases and turns better
b. it decreases
c. remains the same
d. internal bus width don’t affect the performance in any way
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).it increases and turns better

5. Abbreviate CISC and RISC.
a. Complete Instruction Set Computer, Reduced Instruction Set Computer
b. Complex Instruction Set Computer, Reduced Instruction Set Computer
c. Complex Instruction Set Computer, Reliable Instruction Set Computer
d. Complete Instruction Set Computer, Reliable Instruction Set Computer
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Complex Instruction Set Computer, Reduced Instruction Set Computer

6. Give the names of the buses present in a controller for transferring data from one place to another?
a. data bus, address bus
b. data bus
c. data bus, address bus, control bus
d. address bus
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).data bus, address bus, control bus

7. What is the file extension that is loaded in a micro controller for executing any instruction?
a. .doc
b. .c
c. .txt
d. .hex
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d)..hex

8. What are the most appropriate criterion for choosing the right micro controller of our choice?
a. speed
b. availability
c. ease with the product
d. all of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).all of the mentioned

9. Why micro controllers are not called general purpose devices?
a. because they are based on VLSI technology
b. because they are not meant to do a single work at a time
c. because they are cheap
d. because they consume low power
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).because they are not meant to do a single work at a time

10. MAX1112 is a _________ type of ADC converter?
a. parallel
b. 12 bit
c. serial
d. all of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).serial

Page 1 of 36