A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

41. Using Booth's Algorithm for multiplication, the multiplier -57 will be recoded as
a. 0 -1 0 0 1 0 0 -1
b. 1 1 0 0 0 1 1 1
c. 0 -1 0 0 1 0 0 0
d. 0 1 0 0 -1 0 0 1
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).0 -1 0 0 1 0 0 -1

42. How many pulses are needed to change the contents of a 8-bit up counter from 10101100 to 00100111 (rightmost bit is the LSB)?
a. 134
b. 133
c. 124
d. 123
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).123

43. We want to design a synchronous counter that counts the sequence 0-1-0-2-0-3 and then repeats. The minimum number of J-K flip-flops required to implement this counter is
a. 1
b. 2
c. 4
d. 5
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).4

44. Consider a carry lookahead adder for adding two n-bit integers, built using gates of fan-in at most two. The time to perform addition using this adder is
a. Θ(1)
b. Θ(Log (n))
c. Θ(√ n)
d. Θ(n)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Θ(Log (n))

45. Consider an eight-bit ripple-carry adder for computing the sum of A and B, where A and B are integers represented in 2’s complement form. If the decimal value of A is one, the decimal value of B that leads to the longest latency for the sum to stabilize is _____________
a. -1
b. 2
c. 1
d. -2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).-1

46. Let X be the number of distinct 16-bit integers in 2’s complement representation. Let Y be the number of distinct 16-bit integers in sign magnitude representation. Then X −Y is _________
a. 1
b. 2
c. 3
d. 0
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).1

47. The addition of 4-bit, two's complement, binary numbers 1101 and 0100 results in
a. 0001 and an overflow
b. 1001 and no overflow
c. 0001 and no overflow
d. 1001 and an overflow
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).0001 and no overflow

48. Which of the following input sequences for a cross-coupled R-S flip-flop realized with two NAND gates may lead to an oscillation ?
a. 11, 00
b. 01, 10
c. 10, 01
d. 00, 11
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).00, 11

49. The following bit pattern represents a floating point number in IEEE 754 single precision format 1 10000011 101000000000000000000000 The value of the number in decimal form is
a. -10
b. -13
c. -26
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).-26

50. A processor that has carry, overflow and sign flag bits as part of its program status word (PSW) performs addition of the following two 2's complement numbers 01001101 and 11101001. After the execution of this addition operation, the status of the carry, overflow and sign flags, respectively will be:
a. 1, 1, 0
b. 1, 0, 0
c. 0, 1, 0
d. 1, 0, 1
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).1, 0, 0

Page 5 of 10