A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

41. Shifting a register content to left by one bit position is equivalent to
a. division by two
b. addition by two
c. multiplication by two
d. subtraction by two
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).multiplication by two

42. For JK flip flop with J=1, K=0, the output after clock pulse will be
a. 0
b. 1
c. high impedance
d. no change
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).1

43. The output of SR flip flop when S=1, R=0 is
a. 1
b. 0
c. No change
d. High impedance
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).1

44. The number of flip flops contained in IC 7490 is
a. 2
b. 3
c. 4
d. 10
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).2

45. How many two-input AND and OR gates are required to realize Y=CD+EF+G
a. 2,2
b. 2,3
c. 3,3
d. none of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).2,2

46. When an input signal A=11001 is applied to a NOT gate serially, its output signal is
a. 00111
b. 00110
c. 10101
d. 11001
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).00110

47. The result of adding hexadecimal number A6 to 3A is
a. DD
b. E0
c. F0
d. EF
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).E0

48. A universal logic gate is one, which can be used to generate any logic function. Which of the following is a universal logic gate?
a. OR
b. AND
c. XOR
d. NAND
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).NAND

49. A full adder logic circuit will have
a. Two inputs and one output
b. Three inputs and three outputs
c. Two inputs and two outputs
d. Three inputs and two outputs
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Three inputs and two outputs

50. An eight stage ripple counter uses a flip-flop with propagation delay of 75 nanoseconds. The pulse width of the strobe is 50ns. The frequency of the input signal which can be used for proper operation of the counter is approximately
a. 1 MHz
b. 500 MHz
c. 2 MHz
d. 4 MHz
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).1 MHz

Page 5 of 11