A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

21. Which combination of gates does not allow the implementation of an arbitrary Boolean function?
a. OR gates and AND gates only
b. OR gates and exclusive OR gate only
c. OR gates and NOT gates only
d. NAND gates only
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).OR gates and AND gates only

22. How many full adders are required to construct an m-bit parallel adder ?
a. m/2
b. m-1
c. m
d. m+1
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).m-1

23. Parallel adders are
a. combinational logic circuits
b. sequential logic circuits
c. both a and b
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).combinational logic circuits

24. The most efficient method followed by computers to multiply two unsigned numbers is _______ .
a. Booth algorithm
b. Bit pair recording of multipliers
c. Restoring algorithm
d. Non restoring algorithm
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Bit pair recording of multipliers

25. For the addition of large integers most of the systems make use of ______ .
a. Fast adders
b. Full adders
c. Carry look-ahead adders
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Carry look-ahead adders

26. In a normal n-bit adder , to find out if an overflow as occurred we make use of _____ .
a. And gate
b. Nand gate
c. Nor gate
d. Xor gate
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Xor gate

27. In the implementation of a Multiplier circuit in the system we make use of _______ .
a. Counter
b. Flip flop
c. Shift register
d. Push down stack
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Shift register

28. When 1101 is used to divide 100010010 the remainder is ______ .
a. 101
b. 11
c. 0
d. 1
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).1

29. The NAND gate output will be low if the two inputs are
a. 00
b. 01
c. 10
d. 11
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).11

30. The output of a logic gate is 1 when all its inputs are at logic 0. the gate is either
a. a NAND or an EX-OR
b. an OR or an EX-NOR
c. an AND or an EX-OR
d. a NOR or an EX-NOR
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).a NOR or an EX-NOR

Page 3 of 11