A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

61. Binary files are sometimes referred as
a. data
b. information
c. instruction
d. command
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).data

62. Digital data is represented using
a. binary system
b. alphabetic system
c. processing system
d. numeric system
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).binary system

63. Data can be organized in many different types of data structures, including
a. arrays
b. graphs
c. objects
d. all of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).all of these

64. To store data bytes in a file, they have to be serialized in a
a. file format
b. data format
c. binary format
d. numeric format
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).file format

65. To convert a whole decimal number into a hexadecimal equivalent, one should divide the decimal value by
a. 2
b. 8
c. 10
d. 16
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).2

66. Hexadecimal number system is used as a shorthand language to represent
a. decimal numbers
b. binary numbers
c. octal numbers
d. quinary numbers
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).decimal numbers

67. Numbering system which uses numbers and letters as symbols is termed as
a. decimal
b. binary
c. octal
d. hexadecimal
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).hexadecimal

68. Convert the binary number 1011010 to hexadecimal
a. 5C
b. 5A
c. 5F
d. 5B
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).5A

Page 7 of 7