A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

51. What is the 9’s complement of (0.3267)10?
a. 47.479
b. 0.6352
c. 0.6732
d. 1.4563
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).0.6732

52. How can you represent = in 8-bit EBCDIC representation?
a. 01111111
b. 01111110
c. 01011100
d. 01101011
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).01111110

53. Boolean algebra is named after________________, who used it to study human logical reasoning.
a. Anderson, Mary
b. Acharya Kanad
c. Dickson, Earle
d. George Boole
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).George Boole

54. BCD code is
a. non-weighted
b. the same thing as binary numbers
c. a binary code
d. an alphanumeric code
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).a binary code

55. Resultant binary of the decimal problem 49 + 1 is
a. 00110010
b. 110011
c. 1010101
d. 111100
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).00110010

56. The number of bits used to store a BCD digit is
a. 2
b. 4
c. 6
d. 8
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).4

57. In Excess-3 code each coded number is
a. four larger than in BCD code
b. three smaller than in BCD code
c. three larger than in BCD code
d. much larger than in BCD code
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).three larger than in BCD code

58. Binary equivalent of A16 is
a. 1010
b. 1011
c. 1000
d. 1110
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).1010

59. All of the following are 4-bit combinations of BCD code except
a. 1010
b. 1100
c. 1000
d. 1001
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).1010

60. Data keys need not be a direct hardware address in
a. hard disk
b. memory
c. RAM
d. ROM
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).memory

Page 6 of 7