A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

41. Which of the following code is also known as reflected code?
a. Excess-3 code
b. Gray code
c. Straight binary code
d. Error code
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Gray code

42. EXOR is the __________ of the binary number.
a. MSB to the next bit
b. LSB to the next bit
c. MSB of the previous bit
d. LSB of the previous bit
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).MSB to the next bit

43. ASCII code is required for representing more than ________ characters.
a. 16
b. 8
c. 64
d. 32
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).64

44. Why the 8-bit (MSB) is added in EBCDIC?
a. For carriage return
b. For making the total number of 1’s odd
c. For line feed
d. For parity
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).For parity

45. What is the 8-bit EBCDIC representation of alphabet M?
a. 1100100
b. 11001001
c. 11010100
d. 010001
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).11010100

46. Which of the following is not correct regarding EBCDIC?
a. It is used to represent more than 64 characters.
b. It is a 7-bit code.
c. A maximum of 128 different characters can be represented by this code.
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).It is a 7-bit code.

47. The MSB of _____________ is same as the MSB of the corresponding Gray code.
a. Alphanumeric code
b. Excess-3 code
c. Binary code
d. Gray code
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Binary code

48. How can you represent (08)10 in BCD?
a. 0000 1000
b. 0010 0011
c. 1001 0010 0001
d. 1001 0010
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).0000 1000

49. In N-bits, you can represent the signed integers ranging from ___________.
a. 2 ^(N-1) to 2^ (N+1)
b. -2^(N-1) to 2^(N-1) -1
c. 2 ^(N+1) to 2^(N-1) +1
d. 2^ (N) to 2^ (N+1)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).-2^(N-1) to 2^(N-1) -1

50. How -5 is represented in hex format in 2’s complement in 8-bits?
a. (FB)16
b. (7F)16
c. (FF)16
d. (FA)16
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).(FB)16

Page 5 of 7