A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

31. 2’s complement is used to represent signed integers, especially __________ integers.
a. Negative
b. Positive
c. Both a and b
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Negative

32. In ___________________, to encode a negative number, first the binary representation of its magnitude is taken, complement each bit and then add 1.
a. Signed integer representation
b. 1’s complement representation
c. 2’s complement representation
d. Radix complement representation
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).2’s complement representation

33. Which one of the following is the type of complement for each base R system?
a. Diminished radix-complement representation [(R – 1)’s complement]
b. Radix- complement representation [R’s complement]
c. 1’s and 2’s complement representation
d. Both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Both a and b

34. For subtraction of binary number, subtract the _________________.
a. Minuend from the subtrahend digit
b. Subtrahend digit from the minuend
c. MSB from the LSB
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Subtrahend digit from the minuend

35. Which of the following condition is true for determining overflow condition in 2’s complement?
a. When adding two positive numbers gives a negative result or when two negatives give a positive result.
b. If sign bit (MSB) of result and sign bit of two operands are of different signs.
c. The ‘1’ in the MSB position indicates a negative number after adding two positive numbers.
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

36. What does the leftmost bit represents, according to the IEEE standards?
a. Sign of the number
b. Position of the number
c. Weight of the number
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Sign of the number

37. Floating-point numbers are those numbers, which include ______________.
a. Decimals
b. Fractional parts
c. Integer values
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

38. The binary representation of 0.875 is 0 01111110 11000000000000000000000 in _______________presentation.
a. 128- bit
b. Excess 127
c. 32- bit
d. 16-bit
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).32- bit

39. 1000001 represents as (65)10 in which code?
a. ASCII code
b. Straight binary code
c. Gray code
d. BCD code
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Straight binary code

40. In straight binary code, N-bits or N binary digits can represent ______________ different values.
a. 2^N
b. 2^(N+1)
c. 2^(N-1)
d. 2^N -1
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).2^N

Page 4 of 7