A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

21. The conversation speed of an analog to digital converter is maximum with the following technique.
a. Dual slope AD converter.
b. Serial comparator AD converter.
c. Successive approximation AD converter.
d. Parallel comparator AD converter.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Parallel comparator AD converter.

22. The ASCII code for letter A is
a. 1100011
b. 1000001
c. 1111111
d. 0010011
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).1000001

23. The negative numbers in the binary system can be represented by
a. Sign magnitude
b. 1's complement
c. 2's complement
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).2's complement

24. Which of the following is a self complementing code?
a. 8421 code
b. 5211
c. Gray code
d. Binary code
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).8421 code

25. Floating point representation is used to store
a. boolean values
b. whole numbers
c. real integers
d. integers
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).real integers

26. Which of the following is not a weighted code?
a. Decimal Number system
b. Excess 3-code
c. Binary number System
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Excess 3-code

27. Which one is the possible technique for representing signed integers?
a. Signed Magnitude Representation
b. Diminished Radix-Complement Representation
c. Radix-Complement Representation
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

28. What is used to represent the signed magnitude?
a. MSB
b. LSB
c. Both of the above
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).MSB

29. What are the two ways of representing the 0 with signed magnitude representation?
a. -0 and -0
b. +0 and +0
c. -0 and +0
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).-0 and +0

30. (FA)16 is the ________ one’s complement representation of -5.
a. 4-bit
b. 8-bit
c. 16-bit
d. 2-bit
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).8-bit

Page 3 of 7