A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. The 2's compliment of binary number 010111.1100 is
a. 101001.1100
b. 101000.0100
c. 010111.0011
d. 101000.0011
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).101000.0100

12. What is the 1's complement of 0000 1111 0010 1101 number?
a. 1111 0000 0010 1101
b. 1111 0000 1101 0010
c. 1111 1100 1010 1100
d. 1001 0010 1010 1100
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).1111 0000 1101 0010

13. The number of binary bits required to represent a hexadecimal digit is
a. 3
b. 4
c. 6
d. 8
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).4

14. A binary adder is a logic circuit that can add _____ binary numbers at a time.
a. Hundreds
b. Thousands
c. One
d. Two
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Two

15.
A 2's-complement adder-subtracter can add or subtract binary numbers. Sign-magnitude numbers represent _____ decimal numbers, and 2's complements stand for _____ decimal numbers.
a. hexa, sign
b. sign, hexa
c. positive, negative
d. negative, positive
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).positive, negative

16. The main advantage of hexadecimal numbers is the case of conversion from hexadecimal to _____ and vice versa.
a. decimal
b. binary
c. ASCE
d. BCD
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).binary

17. A logic circuit which is used to change a BCD number into an equivalent decimal number is
a. decoder
b. encoder
c. multiplexer
d. code converter
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).decoder

18. The digits used in a binary number system are _____ and _____.
a. 9 and 0
b. 0 and 1
c. 1 and 2
d. 3 and 4
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).0 and 1

19. The 1's compliment of binary number 11010 is:
a. 00101
b. 00010
c. 00110
d. 11101
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).00101

20. The excess-3 code of decimal 7 is represented by
a. 1100
b. 1001
c. 1011
d. 1010
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).1010

Page 2 of 7