A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. One byte equals to how many bits ?
a. 4 bits
b. 8 bits
c. 12 bits
d. 16 bits
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).8 bits

2. The numbers written to the power of 10 in the representation of decimal numbers are called as _____.
a. Height factors
b. Size factors
c. Scale factors
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Scale factors

3. If the decimal point is placed to the right of the first significant digit, then the number is called as ________.
a. Orthogonal
b. Normalized
c. Determinate
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Normalized

4. ________ constitute the representation of the floating number.
a. Sign
b. Significant digits
c. Scale factor
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

5. The sign followed by the string of digits is called as ______.
a. Significant
b. Determinant
c. Mantissa
d. Exponent
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Mantissa

6. In IEEE 32-bit representations, the mantissa of the fraction is said to occupy ______ bits.
a. 24
b. 23
c. 20
d. 16
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).23

7. The normalized representation of 0.0010110 * 2 ^ 9 is
a. 0 10001000 0010110
b. 0 10000101 0110
c. 0 10101010 1110
d. 0 11110100 11100
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).0 10000101 0110

8. The 32 bit representation of the decimal number is called as ____.
a. Double-precision
b. Single-precision
c. Extended format
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Single-precision

9. In 32 bit representation the scale factor as a range of ________.
a. -128 to 127
b. -256 to 255
c. 0 to 255
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).-128 to 127

10. In double precision format the size of the mantissa is ______.
a. 32 bit
b. 52 bit
c. 64 bit
d. 72 bit
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).52 bit

Page 1 of 6