A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

61. It directs data from input to a selected output line
a. Demultiplexer
b. Multiplexer
c. Coder
d. Both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Demultiplexer

62. It is a very useful combinational circuit used in communication systems.
a. Parity bit Checker
b. Parity bit Generator
c. Parity bit
d. Both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Both a and b

63. This converter deals with converting binary code to gray code
a. Binary to Gray Code Converter
b. Gray to Binary Code Converter
c. Binary Code Converter
d. Gray Code Converter
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Binary to Gray Code Converter

64. It compares two n-bit values to determine whether one of them is greater or if they are equal.
a. Calculator
b. Multiplexer
c. Comparator
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Comparator

65. It is a circuit, which has a number of input lines and selection lines with one output line.
a. Sequential Circuit
b. Multiplexer
c. Counter
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Multiplexer

66. It is a circuit, which can remember values for a long time or change values when required.
a. Ripple
b. Counter
c. Circuit
d. Memory Element
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Memory Element

67. It is a sequential circuit that cycles through a sequence of states.
a. Multiplexer
b. Demultiplexer
c. Counter
d. Ripple
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Counter

68. It is a counter where the flip-flops do not change states at exactly the same time, as they do not have a common clock pulse.
a. Asynchronous Ripple Counter
b. Synchronous Ripple Counter
c. Counter
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Asynchronous Ripple Counter

69. It is a bi-directional counter capable of counting in either of the direction depending on the control signal
a. Up Synchronous Counter
b. Down Synchronous Counter
c. Synchronous Counter
d. Both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Both a and b

70. In this logic, output depends not only on the current inputs but also on the past input values. It needs some type of memory to remember the past input values
a. Logical Circuit
b. Connected Circuit
c. Sequential Circuit
d. Parallel Circuit
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Sequential Circuit