A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

51. A flip-flop is a binary cell capable of storing information of
a. One bit
b. Byte
c. Zero bit
d. Eight bit
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).One bit

52. A device/circuit that goes through a predefined sequence of states upon the application of input pulses is called
a. register
b. flip-flop
c. transistor
d. counter
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).counter

53. A combinational logic circuit which sends data coming from a single source to two or more separate destinations is
a. Decoder
b. Encoder
c. Multiplexer
d. Demultiplexer
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Demultiplexer

54. Advantage of synchronous sequential circuits over asynchronous ones is
a. faster operation
b. ease of avoiding problems due to hazard
c. lower hardware requirement
d. better noise immunity
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).faster operation

55. A basic AND gate consists of ______________inputs and an output.
a. One
b. Zero
c. Two
d. Ten
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Two

56. In the AND gate, the output is ‘High’ or gate is ‘On’ only if both the inputs are ______________.
a. Fluctuating
b. Low
c. Medium
d. High
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).High

57. It is a simple combinational digital circuit built from logic gates
a. Full Adder
b. Half Adder
c. Null Adder
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Half Adder

58. It is used to subtract two inputs having more than one bit
a. Full Subtractor Circuit
b. Half Subtractor
c. Multiplexer
d. Counter
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Full Subtractor Circuit

59. It is a circuit, which subtracts two inputs each of one bit
a. Full Subtractor
b. Full Adder
c. Half Subtractor
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Half Subtractor

60. It is the converse of decoding and contains 2^n (or fewer) input lines and n output lines
a. Subtractor
b. Decoder
c. Multiplexer
d. Encoder
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Encoder

Page 6 of 12