A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

21. How many Flip-Flops are required for mod–16 counter?
a. 5
b. 6
c. 3
d. 4
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).4

22. The digital logic family which has minimum power dissipation is
a. TTL
b. RTL
c. DTL
d. CMOS
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).CMOS

23. Data can be changed from special code to temporal code by using
a. Shift registers
b. counters
c. Combinational circuits
d. A/D converters
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Shift registers

24. A ring counter consisting of five Flip-Flops will have
a. 5 states
b. 10 states
c. 32 states
d. Infinite states
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).5 states

25. The speed of conversion is maximum in
a. Successive-approximation A/D converter
b. Parallel-comparative A/D converter
c. Counter ramp A/D converter
d. Dual-slope A/D converter
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Parallel-comparative A/D converter

26. The gates required to build a half adder are
a. EX-OR gate and NOR gate
b. EX-OR gate and OR gate
c. EX-OR gate and AND gate
d. Four NAND gates
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).EX-OR gate and AND gate

27. If the input to T-flipflop is 100 Hz signal, the final output of the three T-flipflops in cascade is
a. 1000 Hz
b. 500 Hz
c. 333 Hz
d. 12.5 Hz
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).12.5 Hz

28. The device which changes from serial data to parallel data is
a. COUNTER
b. MULTIPLEXER
c. DEMULTIPLEXER
d. FLIP-FLOP
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).DEMULTIPLEXER

29. A device which converts BCD to Seven Segment is called
a. Encoder
b. Decoder
c. Multiplexer
d. Demultiplexer
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Decoder

30. The access time of ROM using bipolar transistors is about
a. 1 sec
b. 1 msec
c. 1 µsec
d. 1 nsec
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).1 µsec

Page 3 of 12