A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. The inverter OR gate and AND gate are called decision-making elements because they can recognize some input _____ while disregarding others. A gate recognizes a word when its output is _____
a. words, high
b. bytes, low
c. bytes, high
d. character, low
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).words, high

12. The functional difference between SR flip-flop and JK flip-flop is that
a. JK flip-flop is faster than SR flip-flop
b. JK flip-flop has a feed back path
c. JK flip-flop accepts both inputs 1
d. JK flip-flop does not require external clock
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).JK flip-flop accepts both inputs 1

13. With an RS latch a high S and low R sets the output to _____ ; a low S and a high R _____ the output to low.
a. No change, set
b. Race, high
c. high, reset
d. set, reset
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).high, reset

14. Flip-flop outputs are always
a. complimentary
b. the same
c. independent of each other
d. same as inputs
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).complimentary

15. A NOR gate has two or more input signals. All input must be _____ to get a high output.
a. low
b. high
c. some low some high
d. 1's
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).low

16. An inverter is also called a _____ gate.
a. NOT
b. OR
c. AND
d. NAND
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).NOT

17. With a NAND latch a low R and a low S produce a _____ condition.
a. race
b. set
c. reset
d. no change
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).race

18. The simplified form of the Boolean expression (X + Y + XY)(X + Z) is
a. X + Y + Z
b. XY + YZ
c. X + YZ
d. XZ + Y
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).X + YZ

19. De Morgan's first theorem says that a NOR gate is equivalent to a bubbled _____ gate.
a. AND
b. XAND
c. XOR
d. NOR
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).AND

20. A combinational logic circuit which is used when it is desired to send data from two or more source through a single transmission line is known as
a. encoder
b. decoder
c. multiplexer
d. demultiplexer
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).multiplexer

Page 2 of 12