A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

41. The instructions which can be run only supervisor mode are
a. Non-privileged instructions
b. System instructions
c. Privileged instructions
d. Exception instructions
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Privileged instructions

42. A privilege exception is raised,
a. When a process tries to change the mode of the system
b. When a process tries to change the piority level of the other processes
c. When a process tries to access the memory allocated to other user
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

43. How is a privilege exception dealt ?
a. The program is alted and the system switches into supervisor mode and restarts the program execution
b. The Program is stopped and removed from the queue
c. The system switches the mode and starts the execution of a new process
d. The system switches mode and runs the debugger
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).The program is alted and the system switches into supervisor mode and restarts the program execution

44. After reset, CPU begins execution of instruction from memory address
a. 0101H
b. 8000H
c. 0000H
d. FFFFH
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).0000H

45. Synchronous means _______
a. At irregular intervals
b. At same time
c. At variable time
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).At same time

46. An effective solution to the power consumption problem lies in using _______ transistors to implement ICs.
a. NMOS
b. TTL shottky
c. PMOS
d. both NMOS & PMOS
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).both NMOS & PMOS

47. When CPU is executing a Program that is part of the Operating System, it is said to be in
a. Interrupt mode
b. System mode
c. Half mode
d. Simplex mode
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).System mode

48. When a logic circuit diagram is given, you can analyse the circuit to obtain the _____________.
a. Result
b. Input
c. Logic Expression
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Logic Expression

49. IC chips based on packaging density are
a. Small-Scale Integration (SSI): Up to 12 gates
b. Medium-Scale Integration (MSI): 12–99 gates
c. Small- Scale Integration (SSI): Up to 14 gates
d. Both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Both a and b

50. While designing a digital system, the main objectives are
a. Low cost
b. Less number of gates
c. Increased Speed
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

Page 5 of 17